Hiermee wordt bedoeld fysiotherapie tijdens uw opname in het ziekenhuis.

De fysiotherapeutische behandeling in het ziekenhuis is nadrukkelijk anders dan de fysiotherapie die plaatsvindt in de eerste lijn (de particuliere praktijk).

Als fysiotherapeuten werkzaam in het ziekenhuis zijn we in staat om een adequaat fysiotherapeutisch behandelplan op te stellen, o.a. door een behoorlijke medische kennis, kennis van (beeldvormende) diagnostiek, operatietechnieken, belastbaarheid en het inschatten risico's in een acute en soms ernstige medische toestand.

Door een operatie, ziekte of aandoening kan het zijn dat u problemen krijgt op het gebied van bewegen. Dagelijkse dingen als zitten, staan, lopen, traplopen kunt u minder goed uitvoeren of u heeft er hulpmiddelen bij nodig. Fysiotherapie is dan zinvol.

Fysiotherapie wordt ook ingeschakeld bij longproblematiek, waarbij het ophoesten van slijm een probleem is.

Wanneer wordt er fysiotherapie aangevraagd tijdens een opname in het ziekenhuis?

• Longaandoeningen
  • Hartaandoeningen
  • Kindergeneeskunde
  • Orthopedie (aandoeningen van het bewegingsapparaat)
  • Grote buik- of borstkas operaties
  • Langdurige bedlegerigheid of opname op de intensive care
  • Kwetsbare ouderen
  • Neurologische aandoeningen zoals een hernia of hersenbloeding
  • Waar bestaat de behandeling uit?

De fysiotherapeut komt aan uw bed, onderzoekt de aard en oorzaak van uw klachten en stelt een fysiotherapeutisch diagnose. Op basis hiervan maakt de fysiotherapeut een behandelplan en bespreekt dit met u. Het aantal behandelingen hangt af van het soort en de ernst van de klacht. Indien noodzakelijk kan de fysiotherapie na ontslag in dit ziekenhuis (poliklinisch) voortgezet worden.

Uw inzet bij klinische fysiotherapie

De fysiotherapeut behandeld u met als doel uw lichamelijk herstel te bevorderen. Hier zult u zo mogelijk zelf aan mee moeten werken. Het kan zijn dat de fysiotherapeut u oefeningen leert die u zelfstandig enkele keren per dag moet herhalen. Aan het einde van de behandeling zal de fysiotherapeut met u bespreken wat u zelfstandig of onder begeleiding van een verpleegkundige kan doen.

Hulpmiddelen bij klinische fysiotherapie

Soms wordt er voor de behandeling gebruik gemaakt van hulpmiddelen ( zoals een rollator of een looprek). U krijgt deze hulpmiddelen voor de periode dat u bent opgenomen in bruikleen. Als u na ontslag nog hulpmiddelen nodig heeft, dient u hier zelf voor zorg te dragen. U kunt deze bijvoorbeeld lenen bij de thuiszorgwinkel of ouderen winkel.

Beschikbaarheid van de fysiotherapeuten

De fysiotherapeuten in het Gemini Ziekenhuis zijn in de kliniek, op werkdagen, aanwezig tussen 9.30 uur en 11.00 en s'middags van 14.00 uur tot 15.00 uur.

In het weekend is er 1 fysiotherapeut aanwezig voor allen afdelingen. Uw fysiotherapeut bepaalt aan het einde van de week of behandeling in het weekend nodig is. In het weekend is de fysiotherapeut tot max 14.00 uur aanwezig

02 april 2020

• Oproep: 'Blijf acute hart- en vaatklachten melden'
    Het blijkt dat de afgelopen weken het aantal patiënten dat met acute hart- en beroerteklachten bij de eerste hulp komt met 50 procent is gedaald vanwege het coronavirus. Dit melden de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie (NVVC), de Nederlandse Vereniging voor Neurologie (NVN), expertisecentrum Harteraad en de Hartstichting. Zij doen een oproep om zulke acute klachten te blijven melden.
  • Zieke coronapatiënten krijgen antistoffen van genezen mensen
    In een onderzoek naar de behandeling van het coronavirus (COVID-19) krijgen zieke patiënten in het Erasmus MC deze week al plasma met antistoffen toegediend, meldt Rijnmond.
  • Veel zorgen en stress om coronacrisis
    Ruim de helft van de Nederlandse gezinnen maakt zich zorgen om het coronavirus. Sinds de uitbraak van de crisis ervaren zij meer stress, voelen zich minder vrolijk en hebben een korter lontje. Dit blijkt uit onderzoek van DirectResearch in opdracht van zorgverzekeraar Zilveren Kruis.
  • 80 procent coronapatiënten op ic heeft overgewicht
    80 procent van alle Nederlandse coronapatiënten die op de intensive care liggen heeft overgewicht. Dat zei Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) vrijdag in tv-programma Jinek.
  • Hergebruik mondmaskers door desinfectie met UV-licht
    Desinfectie met UV-licht maakt het mogelijk om mondmaskers opnieuw te gebruiken. Dat blijkt uit onderzoek dat werd uitgevoerd in een Haarlems laboratorium. Meerdere Nederlandse ziekenhuizen gaan eind deze week al met dit systeem aan de slag.