Hiermee wordt bedoeld fysiotherapie tijdens uw opname in het ziekenhuis.

De fysiotherapeutische behandeling in het ziekenhuis is nadrukkelijk anders dan de fysiotherapie die plaatsvindt in de eerste lijn (de particuliere praktijk).

Als fysiotherapeuten werkzaam in het ziekenhuis zijn we in staat om een adequaat fysiotherapeutisch behandelplan op te stellen, o.a. door een behoorlijke medische kennis, kennis van (beeldvormende) diagnostiek, operatietechnieken, belastbaarheid en het inschatten risico's in een acute en soms ernstige medische toestand.

Door een operatie, ziekte of aandoening kan het zijn dat u problemen krijgt op het gebied van bewegen. Dagelijkse dingen als zitten, staan, lopen, traplopen kunt u minder goed uitvoeren of u heeft er hulpmiddelen bij nodig. Fysiotherapie is dan zinvol.

Fysiotherapie wordt ook ingeschakeld bij longproblematiek, waarbij het ophoesten van slijm een probleem is.

Wanneer wordt er fysiotherapie aangevraagd tijdens een opname in het ziekenhuis?

• Longaandoeningen
  • Hartaandoeningen
  • Kindergeneeskunde
  • Orthopedie (aandoeningen van het bewegingsapparaat)
  • Grote buik- of borstkas operaties
  • Langdurige bedlegerigheid of opname op de intensive care
  • Kwetsbare ouderen
  • Neurologische aandoeningen zoals een hernia of hersenbloeding
  • Waar bestaat de behandeling uit?

De fysiotherapeut komt aan uw bed, onderzoekt de aard en oorzaak van uw klachten en stelt een fysiotherapeutisch diagnose. Op basis hiervan maakt de fysiotherapeut een behandelplan en bespreekt dit met u. Het aantal behandelingen hangt af van het soort en de ernst van de klacht. Indien noodzakelijk kan de fysiotherapie na ontslag in dit ziekenhuis (poliklinisch) voortgezet worden.

Uw inzet bij klinische fysiotherapie

De fysiotherapeut behandeld u met als doel uw lichamelijk herstel te bevorderen. Hier zult u zo mogelijk zelf aan mee moeten werken. Het kan zijn dat de fysiotherapeut u oefeningen leert die u zelfstandig enkele keren per dag moet herhalen. Aan het einde van de behandeling zal de fysiotherapeut met u bespreken wat u zelfstandig of onder begeleiding van een verpleegkundige kan doen.

Hulpmiddelen bij klinische fysiotherapie

Soms wordt er voor de behandeling gebruik gemaakt van hulpmiddelen ( zoals een rollator of een looprek). U krijgt deze hulpmiddelen voor de periode dat u bent opgenomen in bruikleen. Als u na ontslag nog hulpmiddelen nodig heeft, dient u hier zelf voor zorg te dragen. U kunt deze bijvoorbeeld lenen bij de thuiszorgwinkel of ouderen winkel.

Beschikbaarheid van de fysiotherapeuten

De fysiotherapeuten in het Gemini Ziekenhuis zijn in de kliniek, op werkdagen, aanwezig tussen 9.30 uur en 11.00 en s'middags van 14.00 uur tot 15.00 uur.

In het weekend is er 1 fysiotherapeut aanwezig voor allen afdelingen. Uw fysiotherapeut bepaalt aan het einde van de week of behandeling in het weekend nodig is. In het weekend is de fysiotherapeut tot max 14.00 uur aanwezig

14 juli 2020

• Weerstand tegen corona snel weg
    Mensen die het coronavirus hebben gehad, zijn binnen enkele maanden hun immuniteit voor de ziekte weer kwijt. Dat concluderen Britse onderzoekers. Volgens de onderzoekers zou dat betekenen dat het virus mensen jaar na jaar opnieuw kan infecteren. Net als een verkoudheid.
  • Waar lopen Nederlanders corona op?
    Nederlanders raken vooral besmet met het coronavirus op plekken waar men nauw contact heeft met elkaar, zoals thuis, op het werk of in het verpleeghuis. Dat blijkt uit cijfers van het contactonderzoek van het RIVM, schrijft de Volkskrant vrijdag.
  • WHO onderzoekt rol aerosolen bij verspreiding coronavirus
    De Wereldgezondheidsorganisatie WHO gaat onderzoek doen naar de mogelijkheid dat het coronavirus wordt verspreid via aerosolen, oftewel hele kleine druppeltjes in de lucht. Dit na een oproep van 239 wetenschappers in een open brief dat er meer onderzoek gedaan moet worden naar de verspreiding van het coronavirus via die kleine luchtdeeltjes in de lucht.
  • NVWA waarschuwt voor SARM’s
    De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt voor de aanwezigheid van SARM’s op de Nederlandse markt. Deze middelen zijn verboden, maar desondanks te koop via internet. Ze zijn populair in het fitness- en bodybuildingcircuit.
  • RIVM volgt ontwikkeling Chinees varkensvirus
    Het RIVM houdt het relatief nieuwe varkensvirus dat ontdekt is door Chinese wetenschappers nauwlettend in de gaten. Op dit moment ziet het instituut echter nog geen reden om in Nederland maatregelen te nemen, meldt RTL Nieuws.