Etalagebenen, ofwel claudicatio intermittens ontstaat doordat de bloedvaten in de benen door aderverkalking vernauwd zijn. Dat zorgt voor pijnklachten tijdens het lopen in de voet, kuit, dijbeen of bil, afhankelijk van de plaats van de bloedvatvernauwing. De pijn die optreed tijdens het lopen kan het dagelijks leven behoorlijk verstoren, zowel thuis, op het werk, als in sociale contacten. Bovendien verminderd de conditie als er door de klachten weinig wordt bewogen.

Waarom looptraining bij etalagebenen?

Door de pijn bent u geneigd minder te bewegen waardoor de klachten alleen maar verergeren. Door de looptraining verbeterd de bloedtoevoer in de benen, waardoor u geleidelijk langer zonder klachten kunt lopen. De fysiotherapeut helpt u om in beweging te blijven. Om een duurzaam resultaat te behalen zult u ook zelfstandig een actieve leefstijl moeten voortzetten na de behandeling.

Wie komt in aanmerking voor looptraining?

U krijgt een verwijzing fysiotherapie mee na onderzoek op de vaatpoli van uw vaatchirurg.

Waar bestaat de looptraining uit?

Naast de looptraining, waarbij de pijngrens steeds opgezocht dient te worden, zal er ook getraind worden op verbetering van de coördinatie tijdens het lopen, het verbeteren van uw spierkracht en algehele conditie. Er wordt getraind op een loopband, fietsergometer en roei-ergometer. Fitness apparatuur wordt voor de krachttraining gebruikt. In de oefenzaal of loopbrug zal de coördinatie van het lopen getraind worden. Ook krijgt u oefeningen mee die u dagelijks thuis kunt doen.

Daarnaast is er aandacht voor de risicofactoren inactieve leefstijl, roken, hoge bloeddruk en overgewicht.

De eerste 3 maanden is de begeleiding intensief : 2 tot 3 maal per week een individuele training. Na drie maanden krijgt u een behandelverslag mee voor de vaatchirurg, waar u weer terug komt voor controle. Daarna volgt nog een periode van minder intensieve begeleiding waarbij u steeds zelfstandiger thuis de looptraining voortzet. De duur van deze begeleiding kan oplopen tot 1 jaar.

De fysiotherapeut die u begeleid is geschoold en aangesloten bij het landelijke netwerk Claudicationet en werkt geheel volgens de landelijke richtlijnen.

Meer informatie vind u op: www.etalagenbenen.nl of www.claudicationet.nl

14 juli 2020

• Weerstand tegen corona snel weg
    Mensen die het coronavirus hebben gehad, zijn binnen enkele maanden hun immuniteit voor de ziekte weer kwijt. Dat concluderen Britse onderzoekers. Volgens de onderzoekers zou dat betekenen dat het virus mensen jaar na jaar opnieuw kan infecteren. Net als een verkoudheid.
  • Waar lopen Nederlanders corona op?
    Nederlanders raken vooral besmet met het coronavirus op plekken waar men nauw contact heeft met elkaar, zoals thuis, op het werk of in het verpleeghuis. Dat blijkt uit cijfers van het contactonderzoek van het RIVM, schrijft de Volkskrant vrijdag.
  • WHO onderzoekt rol aerosolen bij verspreiding coronavirus
    De Wereldgezondheidsorganisatie WHO gaat onderzoek doen naar de mogelijkheid dat het coronavirus wordt verspreid via aerosolen, oftewel hele kleine druppeltjes in de lucht. Dit na een oproep van 239 wetenschappers in een open brief dat er meer onderzoek gedaan moet worden naar de verspreiding van het coronavirus via die kleine luchtdeeltjes in de lucht.
  • NVWA waarschuwt voor SARM’s
    De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt voor de aanwezigheid van SARM’s op de Nederlandse markt. Deze middelen zijn verboden, maar desondanks te koop via internet. Ze zijn populair in het fitness- en bodybuildingcircuit.
  • RIVM volgt ontwikkeling Chinees varkensvirus
    Het RIVM houdt het relatief nieuwe varkensvirus dat ontdekt is door Chinese wetenschappers nauwlettend in de gaten. Op dit moment ziet het instituut echter nog geen reden om in Nederland maatregelen te nemen, meldt RTL Nieuws.