Etalagebenen, ofwel claudicatio intermittens ontstaat doordat de bloedvaten in de benen door aderverkalking vernauwd zijn. Dat zorgt voor pijnklachten tijdens het lopen in de voet, kuit, dijbeen of bil, afhankelijk van de plaats van de bloedvatvernauwing. De pijn die optreed tijdens het lopen kan het dagelijks leven behoorlijk verstoren, zowel thuis, op het werk, als in sociale contacten. Bovendien verminderd de conditie als er door de klachten weinig wordt bewogen.

Waarom looptraining bij etalagebenen?

Door de pijn bent u geneigd minder te bewegen waardoor de klachten alleen maar verergeren. Door de looptraining verbeterd de bloedtoevoer in de benen, waardoor u geleidelijk langer zonder klachten kunt lopen. De fysiotherapeut helpt u om in beweging te blijven. Om een duurzaam resultaat te behalen zult u ook zelfstandig een actieve leefstijl moeten voortzetten na de behandeling.

Wie komt in aanmerking voor looptraining?

U krijgt een verwijzing fysiotherapie mee na onderzoek op de vaatpoli van uw vaatchirurg.

Waar bestaat de looptraining uit?

Naast de looptraining, waarbij de pijngrens steeds opgezocht dient te worden, zal er ook getraind worden op verbetering van de coördinatie tijdens het lopen, het verbeteren van uw spierkracht en algehele conditie. Er wordt getraind op een loopband, fietsergometer en roei-ergometer. Fitness apparatuur wordt voor de krachttraining gebruikt. In de oefenzaal of loopbrug zal de coördinatie van het lopen getraind worden. Ook krijgt u oefeningen mee die u dagelijks thuis kunt doen.

Daarnaast is er aandacht voor de risicofactoren inactieve leefstijl, roken, hoge bloeddruk en overgewicht.

De eerste 3 maanden is de begeleiding intensief : 2 tot 3 maal per week een individuele training. Na drie maanden krijgt u een behandelverslag mee voor de vaatchirurg, waar u weer terug komt voor controle. Daarna volgt nog een periode van minder intensieve begeleiding waarbij u steeds zelfstandiger thuis de looptraining voortzet. De duur van deze begeleiding kan oplopen tot 1 jaar.

De fysiotherapeut die u begeleid is geschoold en aangesloten bij het landelijke netwerk Claudicationet en werkt geheel volgens de landelijke richtlijnen.

Meer informatie vind u op: www.etalagenbenen.nl of www.claudicationet.nl

02 april 2020

• Oproep: 'Blijf acute hart- en vaatklachten melden'
    Het blijkt dat de afgelopen weken het aantal patiënten dat met acute hart- en beroerteklachten bij de eerste hulp komt met 50 procent is gedaald vanwege het coronavirus. Dit melden de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie (NVVC), de Nederlandse Vereniging voor Neurologie (NVN), expertisecentrum Harteraad en de Hartstichting. Zij doen een oproep om zulke acute klachten te blijven melden.
  • Zieke coronapatiënten krijgen antistoffen van genezen mensen
    In een onderzoek naar de behandeling van het coronavirus (COVID-19) krijgen zieke patiënten in het Erasmus MC deze week al plasma met antistoffen toegediend, meldt Rijnmond.
  • Veel zorgen en stress om coronacrisis
    Ruim de helft van de Nederlandse gezinnen maakt zich zorgen om het coronavirus. Sinds de uitbraak van de crisis ervaren zij meer stress, voelen zich minder vrolijk en hebben een korter lontje. Dit blijkt uit onderzoek van DirectResearch in opdracht van zorgverzekeraar Zilveren Kruis.
  • 80 procent coronapatiënten op ic heeft overgewicht
    80 procent van alle Nederlandse coronapatiënten die op de intensive care liggen heeft overgewicht. Dat zei Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) vrijdag in tv-programma Jinek.
  • Hergebruik mondmaskers door desinfectie met UV-licht
    Desinfectie met UV-licht maakt het mogelijk om mondmaskers opnieuw te gebruiken. Dat blijkt uit onderzoek dat werd uitgevoerd in een Haarlems laboratorium. Meerdere Nederlandse ziekenhuizen gaan eind deze week al met dit systeem aan de slag.