Patiënten met de diagnose COPD kunnen deelnemen aan de longrevalidatie. Het is de engelse afkorting voor "Chronic Obstructive Pulmonary Disease".

Waarom longrevalidatie?

Mensen met COPD gaan vaak als gevolg van benauwdheid minder bewegen. Door minder te bewegen gaat de conditie achteruit. Iemand met een slechtere conditie is bij inspanning sneller moe, voelt zich eerder benauwd en kan problemen gaan ervaren bij het uitvoeren van de persoonlijke verzorging, het huishouden, hobby's of werk. Ook kan het zijn dat men zich somber of onzeker gaat voelen.

De longrevalidatie kan uw longaandoening niet genezen. Wat u wel kunt bereiken is een betere conditie, beter leren ademen en leren waar uw grenzen liggen. Naast de trainingssessies, die uw conditie en spierkracht verbeteren, zal ook aandacht worden besteed aan ontspanning. Zo kunt u na de revalidatie uw dagelijkse activiteiten gemakkelijker uitvoeren en zult u in het algemeen ook beter uw mogelijkheden kunnen inschatten.

Wie komt in aanmerking voor longrevalidatie?

Voor de longrevalidatie komen volwassenen in aanmerking die een longaandoening hebben. Deelname aan het revalidatie programma is mogelijk na verwijzing door een longarts.

Waar bestaat de training uit?

De longrevalidatie bestaat uit training in groepsverband (4-6) personen . Ook individuele training en begeleiding is mogelijk. In deze trainingen komen diverse vormen van bewegen en sporten aan bod. Op grond van uw medische gegevens wordt samen met u een trainingsprogramma opgesteld. Iedereen doet mee op zijn niveau.

De trainingen worden begeleid door fysiotherapeuten.

De trainingen bestaan uit de volgende activiteiten:

• fietsen op een hometrainer
  • lopen
  • spierversterkende oefeningen
  • sport en spel
  • ademhalings- en ontspanningsoefeningen
  • De trainingen vinden twee maal per week plaats. De totale training duurt 12-16 weken.

Klik hier voor de longrevalidatie folder