Patiënten met de diagnose COPD kunnen deelnemen aan de longrevalidatie. Het is de engelse afkorting voor "Chronic Obstructive Pulmonary Disease".

Waarom longrevalidatie?

Mensen met COPD gaan vaak als gevolg van benauwdheid minder bewegen. Door minder te bewegen gaat de conditie achteruit. Iemand met een slechtere conditie is bij inspanning sneller moe, voelt zich eerder benauwd en kan problemen gaan ervaren bij het uitvoeren van de persoonlijke verzorging, het huishouden, hobby's of werk. Ook kan het zijn dat men zich somber of onzeker gaat voelen.

De longrevalidatie kan uw longaandoening niet genezen. Wat u wel kunt bereiken is een betere conditie, beter leren ademen en leren waar uw grenzen liggen. Naast de trainingssessies, die uw conditie en spierkracht verbeteren, zal ook aandacht worden besteed aan ontspanning. Zo kunt u na de revalidatie uw dagelijkse activiteiten gemakkelijker uitvoeren en zult u in het algemeen ook beter uw mogelijkheden kunnen inschatten.

Wie komt in aanmerking voor longrevalidatie?

Voor de longrevalidatie komen volwassenen in aanmerking die een longaandoening hebben. Deelname aan het revalidatie programma is mogelijk na verwijzing door een longarts.

Waar bestaat de training uit?

De longrevalidatie bestaat uit training in groepsverband (4-6) personen . Ook individuele training en begeleiding is mogelijk. In deze trainingen komen diverse vormen van bewegen en sporten aan bod. Op grond van uw medische gegevens wordt samen met u een trainingsprogramma opgesteld. Iedereen doet mee op zijn niveau.

De trainingen worden begeleid door fysiotherapeuten.

De trainingen bestaan uit de volgende activiteiten:

• fietsen op een hometrainer
  • lopen
  • spierversterkende oefeningen
  • sport en spel
  • ademhalings- en ontspanningsoefeningen
  • De trainingen vinden twee maal per week plaats. De totale training duurt 12-16 weken.

Klik hier voor de longrevalidatie folder

14 juli 2020

• Weerstand tegen corona snel weg
    Mensen die het coronavirus hebben gehad, zijn binnen enkele maanden hun immuniteit voor de ziekte weer kwijt. Dat concluderen Britse onderzoekers. Volgens de onderzoekers zou dat betekenen dat het virus mensen jaar na jaar opnieuw kan infecteren. Net als een verkoudheid.
  • Waar lopen Nederlanders corona op?
    Nederlanders raken vooral besmet met het coronavirus op plekken waar men nauw contact heeft met elkaar, zoals thuis, op het werk of in het verpleeghuis. Dat blijkt uit cijfers van het contactonderzoek van het RIVM, schrijft de Volkskrant vrijdag.
  • WHO onderzoekt rol aerosolen bij verspreiding coronavirus
    De Wereldgezondheidsorganisatie WHO gaat onderzoek doen naar de mogelijkheid dat het coronavirus wordt verspreid via aerosolen, oftewel hele kleine druppeltjes in de lucht. Dit na een oproep van 239 wetenschappers in een open brief dat er meer onderzoek gedaan moet worden naar de verspreiding van het coronavirus via die kleine luchtdeeltjes in de lucht.
  • NVWA waarschuwt voor SARM’s
    De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt voor de aanwezigheid van SARM’s op de Nederlandse markt. Deze middelen zijn verboden, maar desondanks te koop via internet. Ze zijn populair in het fitness- en bodybuildingcircuit.
  • RIVM volgt ontwikkeling Chinees varkensvirus
    Het RIVM houdt het relatief nieuwe varkensvirus dat ontdekt is door Chinese wetenschappers nauwlettend in de gaten. Op dit moment ziet het instituut echter nog geen reden om in Nederland maatregelen te nemen, meldt RTL Nieuws.