Het gehele hartrevalidatieprogramma bestaat uit een trainingsprogramma, een voorlichtingsprogramma en een leefstijlprogramma. Naast deze onderdelen is het ook mogelijk individuele begeleiding te krijgen van medisch maatschappelijk werk, psycholoog, longconsulent (voor begeleiding bij het stoppen met roken) of diëtist.

Fysio Ziekenhuis Den Helder verzorgt het trainingsprogramma hartrevalidatie voor alle patiënten uit de kop van Noord Holland in nauwe samenwerking met het Gemini Ziekenhuis. Ook heeft zij een bijdrage in het voorlichtingsprogramma.

Waarom het trainingsprogramma hartrevalidatie?

Als u iets mankeert aan uw hart, dan heeft dat een grote impact. Lichamelijk kunt u klachten ervaren als vermoeidheid, kortademigheid, pijn op de borst, duizeligheid. Daarnaast kunt u ook onzeker zijn over wat u wel en niet mag en kan doen. Tevens kan het hartprobleem lijden tot vermindering van sociale activiteiten. Wij proberen de kans op een nieuwe ziekenhuisopname ten gevolge van een hartaandoening te verkleinen.

De doelen van het trainingsprogramma zijn:

• Het verbeteren van uw conditie.
  • Het leren kennen van uw lichamelijke grenzen en leren hier mee om te gaan.
  • Het vergroten van uw vertrouwen om in te spannen.
  • Inzicht krijgen hoe een actieve leefstijl te hervatten of op te bouwen.

Wie komt in aanmerking voor hartrevalidatie?

• Iedereen die een hartinfarct, dotterbehandeling (met eventueel een stentplaatsing), open hartoperatie (bypass of klepvervanging) of ICD plaatsing heeft gehad.
  • Mensen met chronisch hartfalen, waarbij de medicatie door de cardioloog met u optimaal is afgesteld.
  • Individuele begeleiding kan aangewezen zijn bij (angst bij) ritmestoornissen, pijn op de borstklachten of hartklachten in combinatie met andere ziekten.

Gedurende het gehele revalidatieprogramma is er overleg met de coördinator hartrevalidatie van het Gemini Ziekenhuis. Daarnaast wordt uw voortgang door de fysiotherapeut besproken in het hartrevalidatie team van het Gemini Ziekenhuis.

De fysiotherapeuten die u begeleiden zijn specifiek geschoold en werken geheel volgens de landelijke richtlijnen.

Waar bestaat het trainingsprogramma hartrevalidatie na een hartinfarct, dotterbehandeling (met eventueel een stentplaatsing), open hartoperatie (bypass of klepvervanging) of ICD plaatsing uit?

Tijdens de eerste afspraak met de fysiotherapeut vindt een gesprek plaats waarbij uw klachten en vragen worden besproken. Er volgt  meteen een looptest waarbij uw hartslag, bloeddruk, vermoeidheid  en loopafstand worden gemeten.

Daarna volgt een trainingsprogramma in groepsverband, gedurende 6 tot 8 weken twee maal per week. De trainingen duren één uur. Indien dit te belastend voor u is, kunt u ook gedurende 10 tot 16 weken één maal per week trainen. Per groep zijn er 6 tot 9 deelnemers en twee fysiotherapeuten.

Na een gezamenlijke warming-up volgt afwisselend een programma in de zaal (sport-en spel of circuittraining) of training in de fitnessruimte. Er wordt afgesloten met een individuele training op de fietsergometer. Tijdens de training worden regelmatig uw hartslag, bloeddruk en mate van vermoeidheid gemeten.

Daarnaast wordt er aandacht besteed aan ontspanningstherapie.

De training wordt afgesloten met het samen drinken van koffie of thee, waarbij er ruimte is om vragen te stellen en advies te krijgen.

Waar bestaat het trainingsprogramma hartrevalidatie bij hartfalen uit?

Tijdens de eerste afspraak met de fysiotherapeut vindt een gesprek plaats waarbij uw klachten en vragen worden besproken. Er volgt meteen een looptest waarbij uw hartslag, bloeddruk, vermoeidheid  en loopafstand worden gemeten.

Daarna volgt een trainingsprogramma in groepsverband, gedurende 12 tot 16 weken twee maal per week. De trainingen duren één uur. Per groep zijn er 6 tot 8 deelnemers en twee fysiotherapeuten.

De inhoud van de trainingen is opbouwend waarbij er gebruik wordt gemaakt van:

• Krachttraining middels fitnesstraining.
  • Conditietraining middels de fietsergometer en looptraining.
  • Leren kennen van grenzen en deze bewaken middels circuittraining.
  • Vinden van balans tussen rust en inspanning middels ontspanningsoefeningen.
  • Helpen bij het zelfstandig bewegen middels huiswerkoefeningen en advies.

Waar bestaat een individueel trainingsprogramma hartrevalidatie uit?

Daarna wordt er een programma op maat gemaakt waarbij de duur , intensiteit en frequentie van de training geheel op uw persoonlijke hulpvraag wordt afgesteld.

Tijdens de training wordt gebruik gemaakt van de fitnessapparatuur, fietsergometer en loopband. Er kunnen in de zaal verschillende sport-en spel vormen worden getraind of er worden ontspanningsoefeningen gegeven.